The Netherlands
June 27, 2024
Het natte en ook koude voorjaar zette de bloemkool- en broccoli gewassen op achterstand terwijl de schimmels profiteerden. Steven Dorrestijn blikt terug en vooruit op de aanpak van meeldauw en andere schimmels.
Het voorjaar was geen feest op veel bloemkool- en broccolipercelen, blikt Steven Dorrestijn terug: “Het was nat en koud en telers hebben niet alle plantingen op tijd kunnen uitvoeren. Plaatselijk zijn kleine drama’s gebeurd. En wat wel geplant was, heeft vertraging opgelopen. Dus er zijn zeker leveringsproblemen te verwachten.” De technisch product adviseur van Syngenta Crop Protection zag ook dat telers hun spuitschema hebben aangepast. “Normaal gesproken wordt er niet tegen schimmels gespoten voor de langste dag maar dit jaar is dat volgens mij wel gebeurd. En dat is ook geen wonder want de omstandigheden voor de valse meeldauw waren er ook naar.”
Sterk beginnen
Gevraagd naar de beste strategie voor de aanpak van schimmels in bloemkool en broccoli heeft Dorrestijn zijn advies snel geformuleerd. “Ik benader het dan even voor teelten waar de schimmelbestrijding nog moet beginnen. Daar is het sowieso de tijd voor, gezien de voorgeschiedenis van het weer. En het toekomstige weer is altijd onzeker dus je wilt sterk beginnen. Een bespuiting met Pergado® V op 2 á 3 weken na het planten is wat mij betreft de beste start. Dat middel is heel sterk op valse meeldauw en hoort gewoon echt thuis vooraan in het schema. Als de omstandigheden gunstig zijn voor de schimmel herhaal je de Pergado® V bespuiting na 3 weken. In bloemkool mag het interval ook wel 4 weken zijn.” Dorrestijn voegt daar nog aan toe dat Pergado® V wel een hulpstof als Actirob nodig heeft als hij solo wordt gespoten. “Maar als je de Pergado® V combineert met Amistar® hoeft dat weer niet. Met de combinatie van Pergado® V en Amistar® verbreed je de werking naar alternaria, bladvlekken en witte roest.”
Sluimerende ziektes
Een volgend vast moment in het spuitschema is wanneer het scherm in de kool of broccoli verschijnt. “Daar is Amistar® Top het aangewezen middel”, stelt Steven. “Amistar® Top is gewoon een sterk en betrouwbaar product. Het heeft de afgelopen jaren een prima reputatie opgebouwd tegen zowel alternaria als mycosphaerella, valse meeldauw en witte roest. Met Amistar® Top bescherm je het koolgewas in de volle breedte. Je weet immers nooit zeker welke ziektes zich zullen manifesteren. Dus dan kies je een breedwerkend en bewezen product.”
Welke ziektes ook werkelijk gaan spelen is lastig in te schatten, realiseert Dorrestijn zich. “Voor veel schimmels geldt dat je ze niet ziet terwijl ze wel sluimerend aanwezig kunnen zijn. Het is vooral het weer in juli dat bepaalt welke ziekten echt de kop opsteken. Dat geldt voor witte roest maar ook voor alternaria en bladvlekken.
Nieuw groen fungicide
Sinds teeltseizoen 2022 kunnen bloemkool- en broccolitelers ook gebruik maken van het nieuwe biologische fungicide Taegro® van Syngenta. Taegro® is een product op basis van bacteriën dat zowel solo als in combinatie met chemie kan worden toegepast. “Als je het combineert met chemie versterk je de werking op echte meeldauw, alternaria en mycosphaerella”, weet Dorrestijn. “In zo’n schema kun je mooi kennis maken met de toepassing van een biologisch fungicide. Onder minder zware omstandigheden kun je Taegro® ook solo toepassen. Het is dan wel belangrijk dat je begint in een schoon gewas en het middel preventief inzet. Maar dat geldt eigenlijk ook al voor gangbare chemie.”
Dorrestijn realiseert zich dat nog niet elke koolteler klaar is voor de kennismaking met groene middelen. “Maar middelen als Taegro® kunnen een hele constructieve rol spelen in een geïntegreerd spuitschema met weinig residu. En dat is toch de kant die we op moeten. En Taegro® heeft best wat in z’n mars. Dat hebben we twee jaar terug gezien in een proef in sluitkool. Taegro® deed het in die proef net zo goed op alternaria als een chemische aanpak.”
KADER: Taegro in het kort
De bacteriën in Taegro® beschermen de plant op drie verschillende manieren, legt Steven Dorrestijn uit. “Het belangrijkste mechanisme is de concurrentie om ruimte en voedsel op het bladoppervlak. Direct na toediening gaan de bacteriën zich vermenigvuldigen en nemen dan steeds meer plek in. En waar bacteriën zitten is geen plek meer voor de schimmel. De bacteriën produceren zelf ook schimmelwerende stoffen (metabolieten) die ze achterlaten op het blad. En tenslotte stimuleert Taegro® ook de eigen afweer van de plant.”
Taegro® heeft geen veiligheidstermijn en laat geen ongewenst residu achter. De spuittechniek is bij Taegro® hetzelfde als bij gangbare fungicides. “Wel adviseren we om Elasto G5 toe te voegen. Dat is een uitvloeier en hechter die er ook voor zorgt dat het blad een beetje langer vochtig blijft en dat is gunstig voor de bacteriegroei. Want die moeten het werk doen”, besluit Dorrestijn.