home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Vergroening in stikstofbemesting, de nieuwe duurzame werkwijze


June 17, 2024

 

1132x637_bnl_vixeran_key_visual.jpg


Stikstof uit de lucht voor optimale plantengroei

In de lucht die we inademen, zit 78% stikstof. Deze gasvormige stikstof kan echter niet direct door planten worden gebruikt. 
Bepaalde bacteriën zijn in staat om stikstofgas om te zetten in opneembare stikstof  via een proces genaamd stikstoffixatie . Het verminderen van kunstmest (minerale stikstof) en het vervangen hiervan door producten op basis van bacteriën die stikstof uit de lucht binden en aan de plant beschikbaar stellen, biedt vele voordelen.

“ Laat veranderende wet- en regelgeving rondom bemesting er niet voor zorgen dat jouw opbrengsten teruglopen. Maak nieuwe, duurzame teelttechnieken zoals VIXERAN® tot een vast onderdeel van jouw bedrijfsvoering en haal stikstof uit de lucht voor een optimale, duurzame groei van je gewassen.” 


Voordelen van Bacteriepreparaten 

footprint_vixeran.jpg


Duurzamer telen 
De productie van kunstmest vereist veel energie en heeft een hoge CO2-voetafdruk. Bacteriepreparaten hebben slechts een fractie (ongeveer 1%) van de CO2-voetafdruk van kunstmest, waardoor je meteen een aantrekkelijke milieuwinst behaalt. 
Verminderde uitspoeling: 
Niet benutte kunstmest kan uitspoelen, wat leidt tot verlies van nutriënten, vervuiling van het grond en oppervlaktewater en verspilling van geld. Bacteriepreparaten die stikstof uit de lucht binden, leveren de stikstof direct en volledig aan het gewas op de momenten dat het nodig is, zonder uitspoeling.
Evenwichtige voeding
In droge perioden kan er te weinig voeding worden opgenomen door het gewas. Bacteriepreparaten werken in een evenwicht van vraag en aanbod met de plant. Wanneer het gewas behoefte heeft aan stikstof, binden ze meer stikstof uit de lucht, tot wel 30 à 40 kg zuiver N per hectare.
Breed inzetbaar
Vele kennen de Rhizobium bacteriën die samenleven met vlinderbloemigen in de wortelknobbeltjes en op die manier planten zoals bonen, erwten, klaver voorzien van de nodige stikstof. 
Andere bacterien, zoals bijvoorbeeld Azotobacter spp.  zijn niet plant specifiek en kunnen breed worden ingezet in allerlei gewassen, zoals granen, mais, aardappel, groenten.

Een Krachtig Bacteriepreparaat

VIXERAN®, een product op basis van de Azotobacter salinestris stam CECT 9690, is een krachtig bacteriepreparaat met unieke eigenschappen.
3-voudige werking: Stikstof wordt gebonden in het blad, de wortels en de rhizosfeer (rondom de wortel), waardoor het gewas onder verschillende omstandigheden altijd extra stikstof kan benutten.
Robuustheid: De Azotobacter-bacterie in VIXERAN® is zeer robuust en kan ongunstige omstandigheden overleven door over te gaan op cystevorming. Het is vorstbestendig en de stikstofbinding start al bij lage temperaturen (vanaf 8 graden Celsius).

Mengbaarheid met andere middelen

VIXERAN® is goed mengbaar met een breed scala aan gewasbeschermingsmiddelen, waardoor je in één werkgang kunt spuiten en de bacteriën overleven om later hun werk te doen. 
Mengbaarheidslijsten: Granen en Maïs

 



More news from: Syngenta Nederland


Website: https://www.syngenta.nl

Published: June 17, 2024

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 

 


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved