home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
Solution Page

Solutions
Solutions sources
Topics A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  Species
 

Tips voor luzerne in een melkveerantsoen


The Netherlands
February 7, 2024

Er is steeds meer aandacht voor vlinderbloemigen in een bouwplan dankzij het GLB en de mestwetgeving. Het gewas luzerne staat daardoor ook erg in de belangstelling als onderdeel in een melkveerantsoen. Wat kan luzerne betekenen in een ruwvoerrantsoen en hoe teel je het? Lees hier onze tips.

"Het gewas luzerne heeft een hoog eiwitgehalte en is erg structuurrijk en past daardoor uitstekend in een melkveerantsoen."

Luzerne is een vlinderbloemige plant, dit betekent dat de plant stikstof uit de lucht bindt en deze in de bodem beschikbaar maakt. Er hoeft geen stikstof uit kunstmest worden aangebracht waardoor hierop bespaard kan worden. Doordat luzerne diep wortelt heeft het ook een voorsprong in drogere perioden. Het gewas luzerne heeft een hoog eiwitgehalte en is erg structuurrijk en past daardoor uitstekend in een melkveerantsoen. Het is dus een gezond ruwvoerproduct dat ook een positief effect heeft op de melkproductie.

Luzerne en GLB

Toepassing in het bouwplan

Binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kan luzerne op verschillende manieren worden toegepast in het bouwplan. Het gewas kan bij maar liefst 5 eco-activiteiten worden ingezet. Voor een volwaardige ruwvoerproductie zijn de volgende eco-activiteiten in veel gevallen het meest interessant:

  • Meerjarige teelt
  • Rustgewas
  • Stikstofbindend gewas/eiwitgewas.

Kijk voor de actuele wet- en regelgeving op www.rvo.nl.

 


Tips voor een geslaagde luzerneteelt

 

 


Zorg voor goede inzaai-omstandigheden

Voor een geslaagde luzerneteelt dient er aandacht aan de teelt besteed te worden. Luzerne vraagt om een bodem met een goede structuur en een pH-waarde van >5,0. Daarnaast is luzerne gevoelig voor betreding, waardoor de kans op onkruid groter wordt. Overweeg daarom om een paar kilogram gras of witte klaver bij te zaaien voor een dichte zode.

Het inzaaien van luzerne kan in de periode half april tot en met half september. Ondiep zaaien (ca. 0,5 cm) zorgt voor een vlotte beginontwikkeling en daarmee ook een betere concurrentie tegen onkruid.

DSV producten + DYNASEED®

Luzerne bindt stikstof in samenwerking met Rhizobium bacteriën. Voor het optimale resultaat is het daarom belangrijk dat deze beschikbaar zijn. Hiervoor kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een Rhizobium coating op het zaaizaad. De Luzerne Mix van DSV zaden is gecoat met DynaSeed. Deze coating bevat Rhizobium én natuurlijke nutriënten die zorgen voor een snelle vestiging, meer vitaliteit en betere wortelgroei.

Meer weten over de teelt van luzerne? 

Download hier onze teelthandleiding

 



More solutions from: DSV Zaden BV


Website: http://www.dsv-zaden.nl/

Published: February 9, 2024


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved