The Netherlands
January 6, 2023
Deutsche Saat Veredelung AG, moederbedrijf van DSV zaden Nederland BV bestaat in 2023 maar liefst 100 jaar. Reden voor het bedrijf om dit te vieren en trots terug te kijken op 100 jaar groei door innovatie. Maar belangrijker nog: DSV kijkt vooruit naar de toekomst en speciaal naar het belang van een gezonde bodem. Om dit te benadrukken wordt in 2023 een nieuwe campagne gelanceerd: “Het begint bij de bodem”. We spreken Jos Deckers, sales director van DSV zaden Nederland over 100 jaar innovatie, de relatie tussen plant en bodem en over innovatieve teeltsystemen. Waarom is de bodem zo belangrijk voor de toekomst?
Een nieuwe campagne: “Het begint bij de bodem”. Waarom dit onderwerp?
Jos Deckers: “Meer dan 100 jaar ervaring in veredeling heeft ons geleerd dat een gezonde bodem de basis is voor groei. Een duurzame en rendabele landbouw is niet mogelijk zonder een grondig begrip van de interacties en processen tussen de plant en de bodem. De bodem is de basis van een succesvolle teelt. DSV veredelt gezonde, efficiënte rassen en is expert in duurzame vruchtwisselingsystemen. Met deze campagne willen we aandacht vragen voor het belang van een gezonde en vitale bodem, maar we willen ook onze kennis delen. Zo kunnen we de bodemvruchtbaarheid borgen en kunnen onze eindgebruikers hoogwaardige opbrengsten realiseren.”
Jos Deckers bekijkt de bodem bij een TerraLife mengsel
Wat is het belang van een vitale bodem?
Deckers legt uit: “De vitaliteit van een bodem wordt bepaald door de kwaliteit en gezondheid van de bodem. De bodem is een levend ecosysteem. In een handvol aarde bevinden zich miljoenen organismen en kilometers aan schimmeldraden. De bodem is niet alleen een substraat waarin planten groeien, maar de bodem kan ook de kwaliteit van water en lucht bevorderen en ondersteunt de gezondheid van planten, dieren en mensen.”
“Een vitale bodem is cruciaal voor het leven op onze planeet aarde. We willen een groeiende bevolking voeden, maar de bodem kan ook de gevolgen van klimaatverandering verzachten.”
Wat is de relatie tussen DSV en de bodem?
Deckers: “Het belang van een gezonde bodem wordt gelukkig door veel internationale organisaties erkend. Van de Verenigde Naties tot de FAO en door nationale overheden. DSV veredelt een breed scala aan landbouwgewassen die allemaal wortelen in de bodem. De bodem is heel belangrijk voor de planten die er in groeien, want in een gezonde en vitale bodem groeien planten beter. Omgekeerd hebben planten ook veel invloed op de bodem en het bodemleven.”
Hoe zie je de rol van DSV hierin?
“DSV stelt zich als doel om robuuste, weerbare gewassen te veredelen die tegen een stootje kunnen. Daarnaast vinden wij het belangrijk om onze kennis van innovatieve, duurzame teeltsystemen die de bodem koesteren door te ontwikkelen door middel van intensief onderzoek. Actuele aandachtspunten voor DSV zijn:
- Altijdgroene gewasrotatie, waarbij groenbemesters een brug vormen tussen teelten.
- Mengteelten, soortenrijk grasland, sorghum-mais en groenbemestermengsels.
- Conserverende landbouw / kringloop landbouw.
- Kennisdelen over de interactie van planten en bodem.”
DSV werkt al 100 jaar aan bodemvruchtbaarheid en bodemverbetering. Heb je daar een voorbeeld van?
Jos geeft een voorbeeld: ”Landsberger Gemenge, is een product dat 100 jaar geleden door DSV is ontwikkeld en nog steeds op de markt is. In 1923 was kunstmest nog nauwelijks beschikbaar en werd de bodemvruchtbaarheid bevorderd met dit mengsel van Italiaans raaigras, wikken en inkarnaat klaver dat ook veel ruwvoer opleverde. Na 100 jaar is de samenstelling in soorten nog ongewijzigd, alhoewel de gebruikte rassen wel productiever zijn geworden. TerraLife Landsberger Gemenge is nog steeds een begrip voor boeren in veel Europese landen.”
TerraLife Landsberger Gemenge met inkarnaat klaver.
Welke oplossingen biedt DSV nog meer voor een gezondere bodem?
“DSV biedt een breed scala aan gewassen: door teelten af te wisselen zorgen wij voor een betere bodemvruchtbaarheid. Door een bouwplan zorgvuldig samen te stellen met de juiste gewassen kunnen teelten geoptimaliseerd worden en opbrengsten verbeteren. Duurzame teeltsystemen kunnen door middel van groenbemesters de verschillende gewassen verbinden. Het zorgt voor een optimale bodemconditie en een grotere kans op een succesvolle hoofdteelt. Daarnaast hebben wij uitgebalanceerde mengsels voor boven- en ondergrondse verbetering van biodiversiteit voor openbaar groen, bermen en dijken."
Speelt biodiversiteit ook een rol in de bodem?
“De bodem is een levend ecosysteem: hoe diverser het bodemleven is, hoe weerbaarder de planten zijn die in deze bodem groeien. Een betere ondergrondse biodiversiteit maakt duurzame, weerbare teeltsystemen mogelijk.”
Hoe zie je de toekomst van de bodem?
Deckers: “De bodem wordt steeds belangrijker omdat we minder mogelijkheden hebben om bij te sturen in de teelt. Het gebruik van bemesting en gewasbeschermingsmiddelen wordt minder toegestaan, terwijl de uitdagingen qua klimaat steeds groter worden. Het is juist de bodem die kan helpen om een robuust teeltsysteem te ontwikkelen.”
Wat gaan we in de campagne “Het begint bij de bodem” zien?
“In 2023 beginnen we met een bodemreis waarin we kennis verzamelen en delen omtrent de interactie tussen de bodem en planten. We zoeken contact met innovators in de praktijk, met (internationale) onderzoekers en deskundigen om actief samen te werken aan nog weerbaardere bodems. We delen onze kennis met telers en met studenten en willen projecten ondersteunen welke de bodem raken.”
Meer weten over bodem, bodemverbetering en onze oplossingen?
Wij delen onze kennis en nemen u mee op onze bodemreis via deze pagina: www.dsv-zaden.nl/bodem en volg onze activiteiten op onze sociale mediakanalen met #hetbegintbijdebodem.
Heeft u interesse in een bodemprofiel-analyse of lezing? Neem dan contact met ons op via info@dsv-zaden.nl
Lees hier alle informatie over de bodem: “Het begint bij de bodem”