News section

home  |  news  |  solutions  |  forum  |  careers  |  calendar  |  yellow pages  |  advertise  |  contacts

 

Odlingen av höstraps fortsätter att öka
November 30, 2006

Under senare år har höstrapsodlingen visat en uppåtgående trend och arealen ökar nu med sju procent jämfört med förra året. Jämfört med genomsnittet för de fem senaste åren är ökningen hela 45 procent. Höstraps är en gröda som kan användas både för produktion av livsmedel och för produktion av bioenergi.

I år är det är framförallt i Mälarregionen och i östra Sverige som arealökningen har skett. I Östergötlands län ökade höstrapsarealen med 12 procent jämfört med förra året. Arealen med höstraps uppgår totalt till 54 000 hektar, varav nästan hälften finns i Skåne. Det myckna regnandet i södra Sverige under augusti gjorde att en del lantbrukare inte kunde förbereda marken för sådden. En del av den planerade sådden blev därför aldrig av. I Skåne är ändå den höstsådda arealen av raps på samma nivå som förra året.

Höstvete är den höstsådda gröda som odlas mest

Höstvete är den vanligaste grödan som sås på hösten. I år var sådden av höstvete 322 000 hektar. Arealen är i samma storleksordning som 2005 och den är även i nivå med genomsnittet för de fem senaste åren.
Den höstsådda arealen med rågvete är 54 000 hektar, vilket är 14 procent mer än femårsgenomsnittet. Två andra grödor som sås på hösten är höstråg och höstkorn. Arealerna beräknas till 24 000 respektive 8 000 hektar för dessa båda grödor.
Uppgifterna baseras på en undersökning där cirka 3 900 lantbrukare lämnat information om årets höstsådda arealer.

Läs mer

Utförligare uppgifter med redovisning för län publiceras i Statistiska meddelanden JO 18 SM 0601 på Jordbruksverkets webbplats och på SCB:s webbplats, www.scb.se under rubriken Jord- och skogsbruk, fiske

News release

Other news from this source

17,680

Back to main news page

The news release or news item on this page is copyright © 2006 by the organization where it originated.
The content of the SeedQuest website is copyright © 1992-2006 by SeedQuest - All rights reserved
Fair Use Notice