News section

home  |  news  |  solutions  |  forum  |  careers  |  calendar  |  yellow pages  |  advertise  |  contacts

 

Nederland: Technologisch Topinstituut Groene Genetica opgericht
The Hague, The Netherlands
December 15, 2006

De ministerraad heeft op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingestemd met de oprichting van het Technologisch Topinstituut Groene Genetica (TTI GG). Deze stichting wordt opgericht voor het uitvoeren van strategisch onderzoek op het gebied van plantengenetica, plantenfysiologie en plantenziektekunde. Het kabinet stelt hiervoor 20 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking beschikbaar.

Doelstelling van het TTI GG is te komen tot 'innovatieve planten voor duurzame Flowers & Food'. Dit betekent dat al het onderzoek en het onderwijs binnen TTI GG in het teken staat van het ontwikkelen van plantaardig uitgangsmateriaal waarmee een optimale groei, ontwikkeling en productie kan worden gerealiseerd onder nieuwe teelt- en milieucondities.

De oprichters hebben gekozen voor de vorm van Technologisch Top Instituut. TTI's zijn zeven jaar geleden door het kabinet als nieuw instrument in het leven geroepen voor publiek-private samenwerking op het gebied van research and development.


RELATED RELEASE
Persbericht uitgegeven door Plantum.nl

Ministerraad achter Technologisch Topinstituut Groene Genetica

De Ministerraad heeft op 31 maart 2006 de oprichting van het Technologisch Topinstituut (TTI) Groene Genetica goedgekeurd. Met het TTI Groene Genetica is in totaal 40 miljoen euro verdeeld over een periode van 4 jaar gemoeid. Het kabinet stelt hiervoor 20 miljoen euro beschikbaar uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES); het resterende bedrag wordt opgebracht door de participerende bedrijven en kennisinstellingen. Het TTI Groene Genetica is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse sector plantaardig uitgangsmateriaal, onder leiding van Plantum NL, en de Nederlandse kennisinstellingen, aangevoerd door Wageningen UR. Doel van het TTI Groene Genetica is de versterking van de internationale toppositie die Nederland inneemt in deze innovatieve sector. Het bedrijfsleven bepaalt de onderzoekagenda van het TTI.

Sleutelgebied
De sector plantaardig uitgangsmateriaal is in 2004 door het Innovatieplatform erkend als een belangrijke innovatieve sector binnen de Nederlandse kenniseconomie (onderdeel van sleutelgebied ‘Flowers & Food’). Dit is mede op voordracht van brancheorganisatie Plantum NL gebeurd, die haar sector voor de gelegenheid had omgedoopt tot ‘de groene genetica’. In 2005 heeft Plantum NL, samen met de Plant Sciences Group van Wageningen UR het initiatief genomen tot de oprichting van een technologisch topinstituut voor deze sector.

Businessplan beoordeeld
Op 10 november 2005 overhandigden de initiatiefnemers het businessplan voor het TTI Groene Genetica aan Minister Brinkhorst van EZ en zijn collega Veerman van LNV. Door het Ministerie van LNV werd het TTI Groene Genetica voorgedragen voor financiering uit de FES-gelden. Een intensieve evaluatie van het voorstel door het kabinet, ondersteund door de Commissie van Wijzen en het Centraal Planbureau, heeft nu geleid tot het positieve besluit van de Ministerraad tot oprichting van het TTI Groene Genetica. De daadwerkelijke oprichting van het TTI Groene Genetica moet in de komende maanden zijn beslag krijgen.

Sterke sector
De Nederlandse sector plantaardig uitgangsmateriaal (zaden, stekken, bollen, knollen, weefselkweek en jonge planten) en de kennisinstellingen willen met dit TTI het plantkundig onderzoek en onderwijs verder versterken. Dat zal ten goede komen aan de positie die Nederland inneemt in deze innovatieve sector. “Nederland is wereldwijd de grootste exporteur van uitgangsmateriaal voor groenten, siergewassen en enkele landbouwgewassen" aldus Aad van Elsen, directeur van branchevereniging Plantum NL. “Ook op het gebied van plantkundig onderzoek behoort Nederland tot de top-drie”, vult Raoul Bino, algemeen directeur van de Plant Sciences Group, hem aan. Het TTI Groene Genetica brengt deze beide topspelers bij elkaar.

Slanke organisatie
Het topinstituut wordt een slanke organisatie die onderzoeksvoorstellen beoordeelt en aanbesteedt bij top-onderzoeksgroepen van Nederlandse universiteiten en andere kennisinstellingen. De onderzoeksvoorstellen moeten invulling geven aan de geformuleerde doelstellingen. Het bedrijfsleven heeft het initiatief genomen in het opstellen van het onderzoekprogramma van het TTI. Het onderzoek dat binnen het topinstituut wordt uitgevoerd zal daardoor goed aansluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven: benutting van kennis staat centraal.

Disciplines
Het centrale thema van het TTI is “innovatieve planten voor duurzame flowers & food”. Dit betekent dat al het onderzoek gericht is op het ontwikkelen van economisch waardevolle planten, die geschikt zijn voor veranderende teeltomstandigheden. Binnen dit thema worden drie subthema’s onderscheiden: groei en ontwikkeling van de plant, plantgezondheid, en kwaliteit voor de consument. Om belangrijke vragen op deze terreinen te beantwoorden worden drie kerndisciplines ingezet: genetica, plantenziektenkunde en plantenfysiologie. Het Nederlandse onderzoek behoort op deze vlakken tot de wereldtop. Naast onderzoek maakt onderwijs een integraal deel uit van het plan. Het topinstituut moet ook aantrekkingskracht uitoefenen op scholieren en een stimulerende academische omgeving bieden aan studenten in de plantenwetenschappen. Op de arbeidsmarkt is grote vraag naar scholieren en studenten met deze achtergrond.

TTI’s
De Technologische Topinstituten zijn een initiatief van de Ministeries Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen; Economische Zaken; en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze Ministeries beogen met de TTI’s  een oplossing te vinden voor de Nederlandse paradox dat kennis beschikbaar is, maar niet wordt omgezet in aansprekende economische en maatschappelijke prestaties. TTI’s zijn intensieve samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. Bedrijven besteden hun fundamentele en strategische onderzoeksvragen uit aan het topinstituut, dat wordt gefinancierd door de bedrijven zelf en de overheid. In het geval van TTI Groene Genetica heeft het bedrijfsleven zich bereid verklaard om 28% van de kosten te dragen. De kennisinstellingen dragen 22% bij.

Het Businessplan TTI Green Genetics staat op www.plantum.nl/publicaties.htm.

News release

Other news from this source

17,853

Back to main news page

The news release or news item on this page is copyright © 2006 by the organization where it originated.
The content of the SeedQuest website is copyright © 1992-2006 by SeedQuest - All rights reserved
Fair Use Notice