News section
Eerste rhizomanie tolerante voederbiet, Starmon
Oosterhout-Nijmegen
February 19
, 2004

Barenbrug Holland BV introduceert het eerste  voederbietenras met rhizomanie tolerantie in Nederland. Met dit ras, Starmon, kan ook op rhizomanie besmette percelen een uitstekende opbrengst behaald worden met goede oogstkwaliteit.

Rhizomanie
In de suikerbietenteelt wordt veel aandacht besteed aan rhizomanie resistente rassen. Rhizomanie besmette percelen brengen namelijk aanzienlijk minder op. De opbrengstverliezen kunnen oplopen tot 75%. Voor voederbieten zijn vergelijkbare negatieve gevolgen te verwachten. Inmiddels zijn er tolerante rassen die op velden met Rhizomanie-besmetting toch zeer goede opbrengsten halen. Helaas worden in Nederland geen rassenproeven meer gedaan voor de aanbeveling van voederbieten op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst.

Starmon
Het ras Starmon is in Frankrijk beproefd voor de rassenlijst.
Daar haalt het hoge opbrengsten op Rhizomanie-vrije percelen. Op Rhizomanie-besmette percelen haalt het 40% meer opbrengst dan de standaard rassen.
In onderstaande tabel staan de rassen van de Aanbevelende Rassenlijst naast die van het voederbieten instituut in Frankrijk.

Ras

Nederland*     

 

Frankrijk**

 

 

relatieve
drogestof-
opbrengst

drogestof-
gehalte
biet

relatieve  drogestof-opbrengst

drogestof-
gehalte
biet          

Starmon        

niet bekend

niet bekend 

104,7 

16,1

Vermon   

103

15,2

96,2

14,6

Kyros 

96

15,0

nb

nb

Ilbo 

104

16,2

nb

nb

Bolero 

104

16,1

99,6

15,4

Troya

103

16,1

101,5

15,3

*    bron: Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst 2004
**  bron: Association pur le développement de la betterave fourragère monogerme (Frans voederbieten instituut, proeven Noord 2003)

Barenbrug Holland BV is een internationale onderneming met de volgende kernactiviteiten: plantenveredeling, zaadproductie en wereldwijde marketing van graszaden en voedergewassen. Barenbrug ontwikkelt rassen en mengsels op eigen researchbedrijven in verschillende klimaatgebieden. Met ruim 20 vestigingen in vijf continenten is Barenbrug één van de grootste graszaad-ondernemingen in de wereld.

News release

Other news from this source

8334

Back to main news page

The news release or news item on this page is copyright © 2004 by the organization where it originated.
The content of the SeedQuest website is copyright © 1992-2004 by
SeedQuest - All rights reserved
Fair Use Notice