News section
Onderwerp: Barenbrug breidt onderzoek naar erwten/gras teelt verder uit
Oosterhout-Nijmegen
March 9, 2004

Teeltjaar 2003 en voerresultaten met Bar-Protin pakken goed uit in de praktijk. Na het teeltjaar 2003 besloot Barenbrug verder te gaan met het ontwikkelen van Bar-Protin. Deze erwten/gras-teelt gaf op proefboerderijen en op veeteeltbedrijven goede drogestofopbrengsten en hoge gehaltes aan Vem en eiwit. Een extra impuls aan uitbreiding van het onderzoek komt door de opvallend goede resultaten met het voeren van Bar-Protin.

In 2003 is, volgens het kweekbedrijf, een oppervlakte van ongeveer 1500 ha ingezaaid met Bar-Protin. Dit is een mengteelt met de silage-erwt Speleo als dekvrucht en geselecteerde weidemengsels als ondervrucht. Doel is om in een kort groeiseizoen veel en structuurrijk ruwvoer met hoge gehaltes aan eiwit en energie te winnen. In de praktijk zijn opbrengsten gerealiseerd tussen de 6 000
en 13 000 kg drogestof. De gehaltes waren goed, hoewel door de droogte in het voorjaar, net als bij graskuil, het eiwitgehalte iets gedrukt werd.
Proefboerderijen en veetelers melden nu dat de erwten-gras kuil zeer goed wordt opgenomen en een positieve invloed heeft op de melkgift.

Barenbrug heeft voor 2004 zijn teelthandleiding aangepast. “Een aantal punten zijn toch behoorlijk gewijzigd” zegt Leen Struik van Barenbrug. “Allereerst hebben we gezien dat inzet van een herbicide in veel gevallen toch nodig is. In Bar-Protin adviseren wij nu om Basagran in te zetten en in sommige gevallen Tramat”. Verder hebben we ook het oogstadvies aangepast. Hoe je het beste kan oogsten hangt namelijk sterk af van de ontwikkeling van het gewas. Een eensluidend advies kun je moeilijk geven. Bij een flinke snede gras onder erwten is vaak een voordroogperiode van 1,5 tot 2 dagen gewenst. Met meer erwten en minder gras kan met een kortere veldperiode worden volstaan en kan vaak direct na het maaien al gewierst worden”.

Ondertussen onderzoekt Barenbrug nu ook de mogelijkheden met najaarsinzaai van Bar-Protin. Uniek aan dit onderzoek is dat de kweker beschikt over wintererwten die in het najaar gezaaid kunnen worden. “Momenteel liggen op een drietal locaties proeven met de vier beschikbare rassen van deze soort.”
deelt Struik mee. “De gewassen staan er goed op. Eigenlijk hadden we op een strengere winter gehoopt om de wintervastheid van deze erwten beter te kunnen testen. We hopen met de inzet van wintererwten de inzaai van Bar-Protin ook in het najaar mogelijk te maken”. Maar ook het onderzoek naar de erwten voor voorjaarsinzaai staat niet stil bij Barenbrug. “Nu hebben we Speleo als silage-erwt geselecteerd op basis van zijn goede eigenschappen die nodig zijn bij deze mengteelt. Maar ondertussen gaan we in 2004 weer nieuwe erwten testen waarbij we vooral letten op de stevigheid. Het is namelijk van belang dat het erwtengewas zo laat mogelijk legert en ruimte geeft voor gras als ondervrucht. Op drie proefvelden in Nederland zaaien we dan ook erwtenrassen die hier goed in scoren”.

Barenbrug Holland BV is een internationale onderneming met de volgende kernactiviteiten: plantenveredeling, zaadproductie en wereldwijde marketing van graszaden en voedergewassen. Barenbrug ontwikkelt rassen en mengsels op eigen researchbedrijven in verschillende klimaatgebieden. Met 25 vestigingen in vijf continenten is Barenbrug één van de grootste graszaadondernemingen in de wereld.

News release

Other news from this source

8333

Back to main news page

The news release or news item on this page is copyright © 2004 by the organization where it originated.
The content of the SeedQuest website is copyright © 1992-2004 by
SeedQuest - All rights reserved
Fair Use Notice