News section
Ontheffing gebruik niet-biologisch luzernezaaizaad
Oosterhout-Nijmegen
March 25, 2004

Het Ministerie van LNV  heeft besloten om ontheffing te verlenen voor het gebruik van niet-biologisch (niet ontsmet) luzernezaaizaad, omdat het biologisch zaaizaad van de beschikbare rassen, waaronder Sanditi-EKO, is uitverkocht. 

Annexlijst

Luzerne is eind 2003 op de Nederlandse annex(lijst) geplaatst omdat op de markt twee rassen biologisch luzernezaad werden aangeboden. Dat wil zeggen dat voor luzerne geen ontheffing voor het gebruik van gangbaar zaaizaad wordt afgegeven, omdat voldoende biologisch zaaizaad aanwezig is. Het leek er aanvankelijk op dat van Sanditi voldoende biologisch zaaizaad beschikbaar zou zijn, maar door de hoge vraag en tegenvallende oogst is op dit moment geen Sanditi-zaaizaad meer aanwezig.

Luzerne zaaien in 2004

Het tekort zou betekenen dat vanaf heden geen luzerne meer voor biologische luzerneteelt gezaaid kan worden. Doordat het Ministerie van LNV heeft besloten ontheffing te verlenen voor het gebruik van gangbaar niet-ontsmet zaaizaad voor het jaar 2004, komt luzerne in groep II terecht (de groep gewassen waarvoor het wel mogelijk is een ontheffing aan te vragen).  Deze ontheffing dient de gebruiker aan te vragen bij Skal. 

Luzerne rassen van Barenbrug

Het assortiment dat Barenbrug beschikbaar heeft bestaat uit twee rassen: Sanditi en Alpha. Sanditi wordt aanbevolen op de Nederlandse Rassenlijst. Alpha is één van de rassen uit het luzerneveredelings-programma. Dit ras kenmerkt zich door een zeer hoog eiwitgehalte en een beter niveau van ziekteresistentie dan de bestaande rassen. De beschikbaarheid van dit nieuwe ras is nog beperkt.

Barenbrug, 100 jaar
De Barenbrug Groep is een internationale familieonderneming. Kernactiviteiten zijn: plantenveredeling, zaadproductie en wereldwijde marketing van graszaden en voedergewassen. Barenbrug ontwikkelt rassen en mengsels op eigen researchbedrijven in verschillende klimaatgebieden. Met ruim 20 vestigingen in vijf continenten is de Barenbrug Groep één van de grootste graszaadondernemingen in de wereld. In juni 2004 viert de onderneming haar 100-jarig jubileum.

News release

Other news from this source

8332

Back to main news page

The news release or news item on this page is copyright © 2004 by the organization where it originated.
The content of the SeedQuest website is copyright © 1992-2004 by
SeedQuest - All rights reserved
Fair Use Notice